Drifting sarjat kaudella 2023

Kauden 2023 kuvaukset Suomessa ja Euroopassa ajettavista drifting-sarjoista sekä muista tunnetuimmista sarjoista maailmalla.

Sisältöön on käytetty lähteinä järjestäjien virallisia tiedotteita sekä virallisia verkkosivuja. Käännökset on tehty ja muokattu alkuperäisistä sisällöistä.

Baltic Drift Championship (BDC)

Baltic Drift Chanmpionship on yksi jännittävimmistä drifting-mestaruussarjoista Euroopassa. Sarja muodostuu kuudesta eri radasta, kolmessa eri maassa (Viro, Latvia ja Liettua). Osakilpailuihin on mahdollisuus osallistua kaikilla PRO-luokan kuljettajilla ympäri maailmaa, eikä se vaadi osallistumista koko sarjaan.

Tutustu lisää: http://www.driftlatvia.com/baltic-drift-championship/

Drift Kings International Series

Maailman ja Euroopan yksi nopeimmin kasvista ammattimaisista drifting-sarjoista, joka koordinoi tapahtumia ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Drift Kings International Series aloitti 18 vuotta sitten ja vuodelle 2023 on käynnissä kansainvälinen drifting-sarja, jossa maailman huippukuljettajat ja -tiimit kilpailevat mestaruudesta. Osakilpailuja järjestetään viisi, jotka ajetaan Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa, Austraaliassa ja Sloveniassa.

Tutustu lisää: https://www.driftkings.com/

Drift Madness

Drift Madnessin tarkoituksena on tarjota ”harrastajalta – harrastajille” periaatteella drifting-ratapäiviä. Sarja pitää ajokulut mahdollisimman alhaisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua ajoharjoitteluun ja kokea mahdollisimman hyvä drifting-elämys, ikään, kalustoon tai mihinkään muuhun katsomatta. Jokaiselle jotain periaatteella!

Tutustu lisää: https://www.driftmadness.fi/

Tapahtumasäännöt: https://www.driftmadness.fi/tulossa-ajamaan/

Drift Masters European Championship (DMEC)

Vuoden 2014 alusta lähtien Drift Masters European Championship (DMEC) on kehittynyt vaatimattomasta kolmen kierroksen sarjasta, pienellä mittatilaustyönä rakennetulla radalla sellaiseksi joka on nyt tunnustettu Euroopan suurimmaksi drifting-mestaruussarjaksi eri puolilla maailmaa. Vuosittainen kasvu ei ole vain kasvattanut kuljettajien määrää vaan myös yleisömäärää sekä katsojia verkossa. DMEC on laajentanut tapahtumien lukumäärän viiteen, vuonna 2015 ja kuuteen vuosina 2016 – 2019. COVID-19 epidemia aiheutti muutoksia ja täten vuonna 2020 järjestettiin vain yksi osakilpailu sekä vuonna 2021 kaksi osakilpailua. Vuonna 2022 sarja palasi jälleen kuuden osakilpailun kauteen, jotka järjestettiin kuudessa eri maassa.

DMEC mestaruuskilpailuna on ylittänyt kaikki odotukset lyhyessä ajassa, mutta yksi piirre on ollut koko ajan sama, ammattitaito. Koska DMEC:in liiketoiminnan pääasiallinen luonne on nopea moottoriurheilu, tiukkoja turvallisuusmääräyksiä noudattaen, joka on aina ollut keskeinen arvo DMEC organisaatiolle. Kun DMEC suunnittelee sarjaa, luovuus on avainasemassa. Joka vuosi DMEC tuo mestaruussarjan uusiin ja jännittäviin paikkoihin. DMEC:illä ei ole mitään rajoja, täysin mittatilaustyönä rakennetuista ammattilaisjalkapallostadioneista aina Formula 1 -kilpailuratojen haltuunottamiseen. Itse mestaruussarja voi sijoittua Euroopan mantereelle, mutta sen tavoitettavuus ja seuraaminen leviävät ympäri maailmaa. DMEC sarjassa on ollut kuljettajia Euroopasta, Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta, Lähi-idästä, Aasiasta, Suomesta ja lukuisista muista maista.

Vuodesta 2023 on tulossa ennätyskausi DMEC:ille kaikilla osa-alueilla ja koko organisaatio on valmis ottamaan askeleita säilyttääkseen kruunun maailman suurimpana ja parhaana drifting mestaruussarjana. Kaudella 2023 uutuutena on Suomen osakilpailu Mika Salo Circuit / PowerPark / Alahärmässä jonka järjestää Venetsia Driftingistä tuttu organisaatio sekä huikea finaali Puolassa, PGE Narodowyssä. Kaudella 2023 on mukana kuusi suomalaista kuljettajaa: Henri Haanpää, Lauri Heinonen, Mika Keski-Korpi, Teemu Peltola, Juha Pöytälaakso ja Juha Rintanen.

Tutustu lisää: https://www.driftmasters.gp/

Drift.fi Sarja

Drift.fi -sarja on RADALLE Ua:n järjestämä kansallinen sarja, jossa kaudella 2023 on kolme osakilpailua kahdessa luokassa – Pro ja Pro2. Sarjalla on pitkät juuret aina Suomen ensimmäiseen AKK:n alaiseen viralliseen drifting-sarjaan FDO (Finnish Drift Open), jonka RADALLE Ua järjesti yhteistyössä RADALLE.com kanssa vuonna 2006. Vuonna 2023 uutena tulee olemaan Motoparkin osakilpailun yhteydessä järjestettävä ”höntsäpäivä”, jossa muutkin kuin sarjaan osallistuvat kuljettajat, pääsevät ajamaan sunnuntaina samalle radalle.

Lisätietoa löytyy drift.fi -sivulta ja päivityksiä odotellessa kannattaa ottaa sosiaalisen median tilit seurantaan – Instagram @radalle_ua ja Facebook Radalle UA.

Tutustu lisää: https://drift.fi/

Drift SM

Kaudella 2023 Drift SM -sarjan osakilpailut ovat kaksipäiväisiä, kuten jo kansainvälisesti on totuttu. Ensimmäinen kilpailupäivä pitää sisällään harjoitusten lisäksi molempien luokkien lajittelut ja toisena kilpailupäivänä päästään pariajon makuun, kun päivä alkaa aina reilulla treeniajalla ja huipentuu molempien luokkien pariajofinaaleihin. Kaksipäiväisyyden johdosta luvassa on entistä näyttävämpää ja tiukempaa kilpailua harjoitusmäärien kasvaessa. Kaudella 2023 ajetaan neljä osakilpailua.

Suomen mestaruutta pääsee tavoittelemaan ensimmäistä kertaa historiassa myös Pro 2 -luokassa, kun niin sanottu noususarja liittyy kiinteäksi osaksi SM-sarjaa. Pro 2 -luokan kuljettajat ovat tulevaisuuden tähtiä, joten on mahtavaa saada myös heidät mukaan SM-taistoon heti alusta saakka!

Tutustu lisää: https://driftsm.fi/

Kuljettajille: Lajisäännöt (PDF) ja Autojen tekniset määräykset ja kuljettajien ajovarusteet – Liite J (PDF)

Formula DRIFT

Formula DRIFT (tunnetaan myös nimellä Formula D) on yhdysvaltalainen moottoriurheilusarja. Tällä hetkellä sarjassa kilpailee 60 lisensoitua kuljettajaa PRO ja PROSPEC (entinen PRO 2) -sarjoissa, Formula Drift on Pohjois-Amerikan johtava ammattilaisdriftauksen mestaruussarja. Sarja koostuu kahdeksasta osakilpailusta jotka ajetaan ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Tutustu lisää: https://www.formulad.com/

Finnish Drift Series (FDS)

Finnish Drift Series (FDS) on Suomen Drifting Ry / FPDA:n järjestämä mestaruussarja jossa ajetaan neljä osakilpailua. FPDA on useiden vuosien ajan järjestänyt Drifting SM sarjan osakilpailuita ja päättänyt kaudelle 2023 luoda oman huippukuljettajien tähdittämän mestaruussarjan jossa ajaa yli 30 PRO-luokan kuljettajaa.

Tutustu lisää: https://fpda.info/

Kuljettajille: Sarjasäännöt 2023 (PDF) ja Lisämääräys 01 2023 (PDF)

Gatebil Scandinavian Drift Series (SDS)

Gatebil Scandinavian Drift Series pyrkii olemaan Pohjoismaiden suurin drifting-sarja, jossa on parhaat kuljettajat muun muassa Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Gatebil on pyrkinyt luomaan ammattilaissarjan, jossa kuljettajat taistelevat radalla ja pitävät hyvän ilmapiirin radan ulkopuolella. Gatebil Scandinavian Drift Series sarjassa on neljä osakilpailua Norjassa ja Ruotsissa.

Tutustu lisää: https://gatebil.no/sds/

Iron Drift King

Tuhansien katsojien ympäröimänä yli 100 ammattimaista drifting-kuljettajaa, 26:sta eri maasta taistelee jälleen toisiaan vastaan ​​koko viikonlopun Ferropolisin monumentaalisella teräsareenalla. Näyttävä kilpailu ratkaisee kuka saa Iron Drift Kingin kruunun sekä saa tärkeitä pisteistä Euroopan mestaruuskilpailussa (Drift Masters European Championship).

Tutustu lisää: https://www.irondriftking.de/

North European Zone (NEZ)

North European Zone eli NEZ, koostuu kolmesta osakilpailusta jotka ajetaan kaudella 2023 Virossa, Ruotsissa ja Latviassa. Kolme osakilpailua, kolme täysin erilaista rataa ja vain yksi mestari!

Tutustu lisää: http://www.drifteurope.com/